På Voss får du alpefølelsen
- og dette er hvorfor du bør dra dit

Artikkel av Voss Resort

mann på ski i voss resort, bebyggelsen like i bakgrunnen
Ikke så ukjente Dag Sandvik, som viser hvorfor Voss Resort og Voss er så unikt i Norge. Man får følelsen av at man kan kaste en snøball fra skianlegget og ned i sentrum. Foto: Sondre Folkedal

Når det regner i byen, så snør det på Voss

For ekstremsportutøvere og skikjørere, så er skibygda Voss noe alle har hørt om. 

Det som derimot ikke alle er klar over, er hvor lett det er å komme til Voss, både fra Oslo og Bergen enten med tog eller bil.

Ivrige skikjørere, holder gjerne den hemmeligheten for seg selv for å sikre seg førstesporet i Vestlandet sitt beste skiterreng.

Med kun en god time reisetid fra Bergen til Voss, er sannsynligvis regnbyen en av de beste urbane lokasjonene for skientusiaster. Hvor ellers får du et så genuint tilbud av urbant byliv og den ultimate skiopplevelsen innen så kort rekkevidde? Faktisk, så kan du hoppe på morgentoget fra Oslo S, og likevel rekke 6 timer med dag- og kveldskjøring i vestlandsfjell.

 

Skibygda Voss

Voss er en sjarmerende bygd, med en lang og sterk skihistorie. Dette er ikke alpene, men vil likevel trigge følelser hos skikjørere som setter pris på det «ekte».

Voss er en bygd som er akkurat passe stor, der alt du trenger finnes i gåavstand. Midt i sentrum ligger gondolen som tar deg rett opp i fjellet. Her tar det deg kun 10 minutter fra en god kaffekopp på den lokale kafeen, til du står i snøen på Hangurstoppen. Det er noe med denne «Aiguille du midi-følelsen», som inspirerer. På vestlandsbygda Voss får du en særegen, og liknende opplevelse. 

folk på handling i voss sentrum. gater fyllt av snø. Foto: Svein Ulvund/Fotovoss.com

Lokalpatriotene er også noe som gjør Voss ekstraordinært. Vossingene er rause, entusiastiske og kjent for å være både vågale og sosiale. De strekker seg litt lengre enn folk flest, både til hverdags og fest. Det er ikke uten grunn at vossingene har hentet med seg hjem over 100 medaljer fra OL og VM, tross de knappe 14.000 innbyggerne.

På Voss er dugnadsånden sterkere enn noen annen plass i landet, og viljen til å investere lokalt er stor. Dugnadsåden har gjort seg kjent både gjennom Ekstremsportsveko, VossaJazz, VossCup og andre store arrangement i bygda gjennom mange år.

Voss er et av de få tettstedene i Norge som har positiv befolkningsvekst og stadig tilflytting av unge som etablerer seg. Her har man et aktivt kulturliv, en rik matkultur og et veldig bredt aktivitetstilbud gjennom hele året.

Her får du ekstremsportbygd, skibygd, gondol, tog og olympiske vintermedaljører i skjønn forening. Alt i alt er nok derfor sterke opplevelser sannsynligvis det uttrykket som beskriver Voss best

perrongen på voss stasjon, folk med skiutstyr på vei fra toget som har stoppet til voss gondol
Foto: Hunnalvatn Media

Voss Resort kan skilte med en moderne kobling mellom tog, togstasjon og gondolbanen. 
Du kan spasere i tøflene inn på toget i Bergen, ta frokosten på toget og tusle rett inn i gondolen fra perrongen. 1 time og 20 minutter fra du setter deg på toget i Bergen, så kan du stå med ski på beina i skianlegget! Det samme toget går selvsagt også fra Oslo, og etter 5 timer og 30minutter på den komfortable Bergensbanen så er du på Voss.

Direkte fra cafe og shopping i Voss sentrum, så tar det deg kun 8 minutter med gondolen til du kan spenne på deg skiene eller suse avgårde på brett.

Terrenget og de mange mulighetene

Selv om Norge er fullt av fjell, så er det noen steder i landet at topografien er litt villere og fjellene litt spissere. Akkurat som opplevelsene du får på Voss. 
Og hva betyr det?

Flere høydemeter med snø og flust av skimuligheter i alle retninger. 
På tørre dager har Voss Resort noe av det mest spennende heisbaserte off-piste terrenget i landet. Skogskjøringen er nydelig, og det er flust av muligheter for lekne linjer og toppturer med utgangspunkt i skianlegget. Parken har de siste sesongene også fått noen løft, og blir forsterket med parksatsing på Slettafjellet.

Voss Resort tilbyr også en rekke aktiviteter for hele familien, med 3 barneområder med nybegynnerheiser, slakt terreng, gapahuker, aktivitetsledere, skogsløype, skicrossløype, skirenn og egen skiklubb for de minste.

Lokale pokaler

Skisteder som har gode muligheter i sine terreng og et godt skimiljø fostrer ofte egne helter som bidrar i sine idretter. Kari Traa er en av de som har kjørt sine svinger i anlegget og som har gitt mange i bygda minnerike opplevelser gjennom en imponerende idrettkarriere.
På de dagene der det klaffer snømessig, så kan man få førstespor og prima terreng for seg selv, om man er litt ivrig. Løssnøkjøringen på Hanguren og Slettafjellet er det man gjør på kveldskjøring, etter jobb eller etter skoletid! Her finnes det mange raske runder i lekent terreng, og med stor variasjon i nivå og vanskelighetsgrad.

Når det er oppkjørt og man er litt «ferdig» med adrenalin, så kan man glede seg til lang nedkjøring i skogen fra Slettafjellet, Horgaletten eller Hangurstoppen og helt ned i Bavallen!

Etter en lang dag i Norges mest varierte skianlegg, Voss Resort, så kan du selvsagt avlutte med noe godt i glasset, en bedre middag og sprell på Hangurstoppen Restuarant. Eller kanskje ta en tur innom den legendariske afterskibula SkiBarBula? Alternativt, så kan tusle rundt og nyte den fantastiske atmosfæren i skibygda, hvor hotellene ligger på rekke og rad rett ved siden av gondolen. På Park Hotel, som ligger bare et gangfelt i avstand fra nedre stasjon på Gondolen, kan du til og med nyte vinsmaking i verdensklasse. Park Hotel ble i fjor kåret til vinner av «Verdens Beste Vinkart» av «World of fine Wine», som er et av verdens beste vinmagasin.

slalomkjører i nypreparerte bakker, sol og utsikt mot vossafjellaFoto: Voss Resort

Om Voss Resort:

På Voss Resort finner du et alpinanlegg med alt fra lette til krevende løyper. Her er det også flere områder for barna og en terrengpark for de mer vågale. Et avansert snøkanon-anlegg og mye nedbør gir snøgaranti og enda bedre løyper gjennom hele sesongen.

•    40 km preparerte løyper, alt fra lett til vanskelig.
•    11 heiser og trekk (inkludert Voss Gondol). Voss Gondol tar deg til Hangurstoppen fra Voss Stasjon på bare 8 minutter.
•    24 nedfarter.
•    11km kveldskjøring.
•    Internasjonal storslalåm-løype og Super-G løype.
•    Fantastiske skiforhold, terreng og store frikjøringsområder.
•    18 kilometer med strøkne preparerte langrennsløyper med panoramautsikt.
•    Tre egne områder for barn og nybegynnere; på Hangurstoppen, på Slettafjellet og i Bavallen.
•    Egen terrengpark.
•    Skicrossløype.
•    Restaurant på Hangurstoppen, samt tre kaféer/varmestuer i anlegget.
•    Skiskole, skiservice og skiutleie både på Hangurstoppen og i Bavallen.